Blog

Geen extra geld voor het mbo

Het kabinet erkent het belang van het mbo-onderwijs voor Nederland maar er komt geen extra geld voor beschikbaar. Dat blijkt uit de Miljoenennota die op Prinsjesdag is gepresenteerd.

De MBO Raad ziet echter dat steeds meer studenten bewust kiezen voor een mbo-opleiding. De eerste inschrijfcijfers laten een stabilisatie zien ten opzichte van 2023. Daarnaast kiezen al jaren steeds meer havisten en vwo’ers voor het mbo. De goede arbeidsmarktperspectieven en het verbeterde imago van het mbo dragen hieraan bij. Het mbo is voor veel studenten een weloverwogen, positieve keuze. De MBO Raad roept het kabinet dan ook op om de sector de benodigde stabiliteit en financiële continuïteit te blijven bieden.

Met het studie- en beroepskeuzeplatform MBO Kompas hebben toekomstige mbo-studenten alles wat ze nodig hebben om een passende mbo-opleiding te kiezen. Met bijvoorbeeld inspirerende loopbaaninformatie over aantrekkelijke sectoren In het MBO Kompas online vind je bovendien de StudieWijzer met een overzicht van alle richtingen, beroepen, opleidingen en mbo’s. Decanen gebruiken de bijbehorende lesmethode waarmee zij LOB-lessen kunnen organiseren.

Het MBO Kompas 2025 wordt in november verspreid op meer dan 500 vmbo-locaties, voor 86.000 leerlingen en hun ouders.

Meer blogs